Refacerea organismului cu ajutorul relaxoterapiei

Orice dezechilibru intre sistemele de adaptare ale organismului uman si situatia reala din mediul intern sau extern declanseaza un semnal de alarma si apoi o reactie de stres care tinde sa restabileasca echilibrul normal.
Aceasta reactie difera de la un caz la altul doar prin intensitatea procesului de adaptare.

Cand sistemele de adaptare functioneaza normal aceasta intensitate este proportionala cu dezechilibrul care a declansat-o, fiind intru totul asemanatoare cu miscarile vaslasilor care, tragand la rame, lupta impotriva vantului defavorabil.

Cu cat vantul si valurile deviaza barca din directia dorita, cu atat efortul acestora este mai mare, spre a aduce barca pe drumul dorit.
In fata oricarui agent stresant, organismul raspunde mobilizand energia sa de adaptare.

Multi cercetatori, vorbind despre aceasta misterioasa energie, ii spun mai plastic: “combustibil de adaptare”.

Ceea ce este interesant de subliniat pentru a intelege pe deplin semnificatiile conceptului de stress, este ca raspunsul organismului este de aceeasi natura oricare ar fi agentul stresant care l-a declansat: medical, emotional, fizic, psihic, etc.
Epuizarea energiei de adaptare (combustibilul de adaptare) prin solicitari prea frecvente sau prea intense se traduce prin starea de epuizare, de cedare. Multe ulcere, hipertensiuni arteriale, nevroze, diabet, accidente cerebrale, infarct ca si alte stari anormale ce afecteza conditia umana sunt insemnele acestei stari de epuizare. Aceasta stare de epuizare poate fi usor depasita cu ajutorul relaxoterapiei.

S-a constatat in urma testelor de laborator ca persoanele cu afectiuni (generate de stres) dintre cele mai diverse scapa de aceste probleme daca realizeaza in mod consecvent relaxoterapia psihosomatica completa si profunda sub indrumarea unui instructor competent.
Stim cu totii ca omul civilizatiei moderne este pus mereu in situatia de a se adapta unor conditii de munca, de transport, de solicitare nervoasa, de viata psihica care se aseamana extrem de putin cu ceea ce ne-au oferit din acest punct de vedere civilizatiile care ne-au precedat.

stress
Desi potentialul uman pe linie de adaptare este foarte elastic, el nu a putut totusi tine pasul acestui ritm alert de stres. Din aceasta cauza a aparut la ora actuala o patologie concretizata in boli din ce in ce mai grave care uneori se declanseaza brutal, alteori silentios si care au la origine stresul.
Asa se explica de ce la ora actuala foarte multi tineri se confrunta cu accidente cerebrale, probleme cardio-vasculare, infarct, diabet, ulcer, cancer, etc.
In lumina conceptiilor moderne, bolile nu sunt numai rezultatul unor cauze microbiene, virotice, traumatice, ci si al unor dificultati de adaptare fata de mediu si fata de agentii stresanti.

Acesti agenti stresanti imbraca o imensitate de forme si ipostaze iar starea de stres pe care acestia o genereaza, va fi fireste tot atat de bogata. Sociologul D. Mechanic si psihiatrul T. Holms, au stabilit o foarte interesanta scara a socurilor susceptibile de a cauza stresuri, deci variate reactii psihosomatice.
Stabilind valoare de 100 pentru socul produs de decesul unei persoane foarte apropiate, autorii mentionati marcheaza cu urmatoarele cifre alte socuri deci alti agenti stresanti: 73 – divortul, 63 – inchisoarea, 53 – accidental sau boala, 43 – pensionarea, 36 – schimbarea felului de lucru, 35 – certuri conjugale, 15 – schimbarea obiceiurilor legate de somn, 15 – schimbarea obiceiurilor alimentare, etc.
Medicii au constatat ca efectele nocive generate de stres pot fi eliminate foarte usor si eficient cu ajutorul relaxoterapiei psiho-somatice complete si profunde.
Dupa cum remarca profesorul Kits van Heijningen, multe ulcere, infarcturi, hipertensiuni arteriale, nevroze si psihoze, in infinita lor paleta de exteriorizare sunt frecvent precedate de pressing-ul permanent al amenintarii existentiale a zilei de maine.
Medicii au constatat ca nu apelul la cafea, alcool, droguri, violenta vor inlocui resursele epuizate ale energiei de adaptare si in nici un caz nu vor rezolva aceasta situatie dificila a omului modern. Ei au constatat ca singura solutie la aceasta situatie de epuizare a omului mdern (datorata stresului) este relaxoterapia psiho-somatica profunda si complete care permite fiintei umane sa intre in rezonanta cu energii benefice, stenice, vindecatoare.

Alte articole