Multi se intreaba uneori ce este meditatia. Pentru cei ignoranti si gata oricand sa-si bata joc, a medita inseamna sa inchizi ochii si sa-ti innozi picioarele pentru a te gandi apoi la “nemurirea sufletului”.
Pentru cei care au totusi unele idei superficiale, a medita inseamna sa urmaresti niste idei metafizice, fiind necesar sa te consacri unor practici monastice sau sa te fortezi sa treci prin experiente launtrice de nedefinit, mai mult sau mai putin lipsite de un tel precis.
Fara indoiala ca nu este deloc usor sa definesti meditatia, cu atat mai mult cu cat meditatia orientala se indeparteaza cu mult de ceea ce intelege un occidental prin acest termen.
Tocmai de aceea am considerat ca este de preferat sa descriu cat mai clar procesul meditatiei.
Un mare yoghin hindus a spus:
“Meditatia este pentru fiinta umana profund echilibrata mental si plina de energie, lucrul cel mai simplu si mai natural care poate exista. Tocmai de aceea este bine sa ne ferim sa o complicam, fiindca de aceasta nu este niciodata nevoie.”
In continuare voi vorbi despre structura si aparitia modificarilor binefacatoare ale starii de constienta in cursul procesului de meditatie si voi prezenta de asemenea problema defasurarii si a calitatii integrarii personalitatii umane in cursul starii de meditatie.
Atunci cand este corect realizata meditatia aduce linistea si pacea profunda pentru fiinta umana constienta, ea face de asemenea posibila amplificarea si interiorizarea functiilor mentalului si ale proceselor psihice.
Cel care mediteaza se intoarce cu usurinta si cu detasare spre sine insusi, spre valorile sale interioare.
El isi elibereaza cu adevarat mentalul si il face din ce in ce mai disponibil pentru actiunea fortelor subtile, benefice, creatoare care sunt atrase prin rezonanta in fiinta sa.
Meditatia imbunatateste capacitatea de concentrare mentala si permite desfasurarea armonioasa a fortelor benefice mentale concomitent cu armonizarea psihicului
Prin meditatie sunt eliminate gradat zapaceala, superficialitatea, lipsa de concentrare, anxietatea, depresia, problemele false ridicate de prejudecati si complexele de inferioritate
Indoiala, suspiciunea, tulburarile de echilibru psihic, lipsa de activitate spirituala, epuizarea psihica toate sunt progresiv anihilate de meditatie care da nastere cresterii activitatii creatoare a omului.
Datorita faptului ca in timpul meditatiei urmarim sa ne linistim si sa ne oprin mentalul, dispare agitatia obositoare a acestuia si astfel dispare rezonanta cu energiile negative cu care un mental agitat si dizarmonios, intra in contact.
Pe fondul acesta de liniste interioara apar stari de pace si bucurie launtrica cu ajutorul carora intram in rezonanta cu energii benefice, tonice, vindecatoare.
In felul acesta apare o stare de bine si de regenerare launtrica profunda care ne ajuta de la o zi la alta sa scapam de depresii de angoase, boli si sa devenim mai puternici, optimisti, mai increzatori in noi insine.
Prin meditatie devine posibila o regenerare rapida si profunda a personalitatii.
Meditatia in mod consecvent realizata deschide calea realizarii plenare a potentialitatilor benefice inascute ale oricarei fiintei umane.
Meditatia este totodata o modalitate de integrare armonioasa a fiintei umane in Armonia Macrocosmica.
Mediatia este o maturizare accelerata si armonioasa a fiintei umane ce ii permite acesteia stapanirea si punerea echilibrata in actiune a tuturor functiilor binefacatoare ale fiintei umane.
Cu ajutorul meditatiei profunde noi ne dezvoltam la maximum facultatile de perceptie, de senzatie, de reflectare si de intuitie.
A medita inseamna a te explora, a te cunoaste, a fi atent la tine insuti, a fi permanent prezent.
Aceasta prezenta ne va dezvalui propriul nostru univers launtric.
Cu ajutorul meditatiei fiinta umana traieste plenar clipa prezenta.
Ea ne ajuta sa lasam la o parte prejudecatile, rigiditatea, egoismul, ignoranta.
Astfel noi reusim sa traim cu adevarat ,sa iubim si sa fim fericiti. Redobandim candoarea si puritatea copilariei, devenim mai buni, mai altruisti, mai intelepti, suntem la unison cu armonia macrocosmica, rezonam cu energiile binelui , frumosului si adevarului.