Arta meditatiei

La ora actuala sunt multi oameni care considera ca meditatia este ceva mistic care presupune sa stai in pozitii dificile, inaccesibile omului modern.

Din experienta personala va spun ca meditatia trebuie sa fie abordata intr-un mod mult mai simplu.

Pentru inceput este important  sa fim cat mai relaxati si sa devenim cat mai constienti.
In timpul meditatiei devenim constienti de ceea ce se petrece in noi si in jurul nostru. Astfel, meditatia devine un element natural al modului de viata contemporan.

Intelegem astfel, cu ajutorul ei ca, pentru a fi cu adevarat fericiti, armoniosi, sanatosi, in cea mai buna forma, a profita la maxim de viata, a afla sensul existentei trebuie sa fim cat mai constienti.
Asta se obtine in meditatie cand suntem complet relaxati, mintea se opreste si constientizam doar ca suntem starea de a fi neconditionati de corp si minte, suntem martorul tacut care asista la tot ce se petrece. Meditatia ne ofera sansa de a ne relaxa intrand in noi si de a deveni astfel constienti de ceea ce suntem noi cu adevarat. In timpul meditatiei constientizam relaxandu-ne si oprindu-ne mintea ca suntem doar starea de “a fi”, fara a face nimic, fara actiune, fara efort, fara gandire.
Atunci doar Esti. Esti, fara nici o conditionare si aceasta este adevarata Fericire care esti Tu.
Atunci constientizezi ca esti infinita si eterna Existenta care este facuta din acea esenta numita Pura Fericire. Doar atunci cand nu faci nimic (nici cu corpul nici cu mintea), cand orice activitate s-a oprit si doar existi dincolo de corp si minte constientizezi ca nu esti nici corpul si nici mintea.

arta meditatiei

Esti doar ceva imaterial, ceva spiritual infinit si etern si abia atunci esti in meditatie.
Bineinteles, pentru a ajunge aici trebuie sa inveti sa-ti linistesti corpul (ca sa nu te mai deranjeze in timpul meditatie) trebuie sa inveti sa te relaxexi, sa-ti liniststi respiratia, sa-ti linistesti mintea, sa inveti sa o opresti. Pentru aceasta este necesar sa faci anumite tehnici psiho-somatice sub indrumarea unui instructor competent, dearece trebuie sa fii asistat pas cu pas in acest demers de cunoastere interioara.
De la caz la caz, uneori pentru a reusi sa ne linistim corpul si mintea, e necesar sa facem tehnici de purificare, sa eliminam blocajele fizice si psihice, sa ne vindecam de boli, sa executam anumite posturi psiho-somatice (pentru a ne energiza si incarca cu energii pozitive), sa facem tehnici respiratorii (pentru a ne controla respiratia).
Astfel, incetul cu incetul ajungem sa ne cunoastem din ce in ce mai bine, devenim mai sanatosi, mai constienti, mai buni, mai eficienti si mai spirituali.
Practicand meditatia, urmarind sa-ti linistesti si sa-ti relaxezi complet corpul si mintea inveti sa constientizezi ca nu esti corpul si nici mintea si astfel realizezi ca pentru tine moartea nu exista.
Realizezi faptul ca atunci cand corpul tau fizic va muri, tu vei ramane acelasi si vei pleca in alta dimensiune mai subtila. Astfel nu-ti va mai fi frica de moarte. In timp, cand te vei deprinde cu meditatia, si vei fi dincolo de corp si minte, vei constata ca poti fi constient de adevarata ta natura si in timp ce corpul si mintea functioneza si realizezi diferite activitati.
Vei constientiza atunci ca meditatia nu este impotriva actiunii, ca adevarata ta fiinta (martorul tacut infinit si etern) este permanent acolo in timp ce corpul si mintea actioneza : mergi pe strada, conduci masina, comunici cu oamenii, faci dus etc.
La acest nivel viata ta devine mult mai interesanta, mai fericita, cu mai multa culoare, vei avea mai mult discernamant si creativitate. Vei ajunge astfel sa realizezi intr-un mod spiritual si elevat ca, in plina actiune, tu nu esti corpul si mintea care fac ceva anume ci tu esti cel care priveste ce fac corpul si mintea.
Meditatia te invata si iti reveleaza ca tu esti Privitorul.
Corpul si mintea ta vor face in continuare lucruri mai mult sau mai putin importante iar tu vei constata permanent in acest timp, ca esti martorul tacut care doar “Este” si priveste senin si netulburat.
In felul acesta vei fi permanent prezent si vei trai cu adevarat doar in prezent. Este o traire simpla doar de “a fi”, de a fi permanent prezent si de a fi cel ce priveste ce fac corpul si mintea.
Vei realiza ca esti cu adevarat treaz si nu mai “dormi” in timp ce corpul si mintea lucreaza.
Nu te vei mai identifica cu corpul si mintea ci doar cu starea de a fi Pura Existenta. In felul acesta, cand faci meditatie devii insasi Fericirea deoarece atunci esti cu tine insuti. Esti fericit pentru ca in acea stare nu mai depinzi de nimeni si de nimic.
Aceasta stare de Pura Existenta este a ta pentru ca aceasta stare esti chiar tu. Ea nu te va parasi niciodata pentru ca este adevarata ta natura. In aceasta stare il experimentezi pe Dumnezeu. In acel moment esti cu el. Aceasta este modalilatea de a-l cunoaste pe Dumnezeu si intr-un astfel de moment intelegi prin traire directa de ce Dumnezeu i-a spus lui Moise : “Eu sunt cel ce sunt”
Adevarul ti se reveleaza in meditatie doar atunci cand iti opresti gandurile si esti deschis sa asculti. Cand opresti gandurile, dispare zgomotul facut de ele si ramanea doar linistea.
Abia atunci il poti auzi pe Dumnezeu.

Alte articole