Stiinta relaxarii organismului

Nu putini sunt aceia care, in mod paradoxal, in loc sa inceapa saptamana de lucru revigorati si odihniti, cum ar fi normal ca urmare a repausului de weekend, sunt si mai obositi.
Cu alte cuvinte este vorba despre un sindrom al neconcordantei dintre posibilitatile de odihnire si relaxare ale organismului propriu sfarsitului de saptamana si particularitatile reactionale ale organismului in cauza.
Acest comportament paradoxal si aberant contrazice desigur datele cunoscute ale filziologiei clasice in virtutea carora repausul fizic combinat cu recreerea si destinderea psihica trebuie sa duca in mod normal si logic la refacerea si armonizarea organismului. Tocmai aceasta discordanta i-a socat atat pe medici, psihologi ca si pe sociologi determinandu-I in cele din urma sa incerce a-i gasi subtratul cauzal cat si pe cel motivational.
In acest sens, precizam ca majoritatea dintre noi, datorita ritmului de viata extrem de alert si stresant, asteptam sa ne odihnim doar sambata si duminica. Cunoastem insa rigorile acelor sambete sau duminici cand invitati fiind la o itrunire de prieteni sau la o aniversare de familie (evenimente care prin forta imprejurarilor se soldeaza cu o masa copioasa si prelungita si implicit cu o noapte in care starea de veghe este impinsa de obicei, fortat pana in zori) rigori al caror ecou se va resimti si luni.
O experienta plina de consecinte negative inregistreaza si aceia care, cumuland deficite si carente pe linie de odihna, inca din timpul saptamanii, isi transforma duminica intr-o tentativa, mai mult sau mai putin, de a dormi continuu sau cel putin de a zace in pat. Acestia nu stiu desigur ca in materie de somn, atat minusul cat si plusul, atat carentele cat si excesele sunt la fel de nocive.
In consecinta, nu doar insomnia este aceea care greveaza organismal cu o multitudine de dereglari, ci si somnul in exces. S-a constatat ca nu este o solutie sa eliminam lipsa de somn si efectele stresului din timpul saptamanii odohnindu-ne mai mult duminica. Este mult mai eficient ca, in timpul saptamanii, zilnic, sa urmarim sa realizam cel putin cate o relaxare psiho-somatica profunda si completa timp de 10-15 minute , daca dorim sa scapam de oboseala acumulata.
Directorul Centrului de Studii si cercetari al serviciului de psihologie aplicata din Franta, profesorul J. Kalle a efectuat un studiu celebru pe linia disponibilitatilor umane in materie de somn. Cobaiul experimentului in cauza a fost celebrul cascador Frank Valverde care sub stricta si riguroasa observatie a unei echipe formata din medici si psihologi inarmati cu aparatura stiintifica de rigoare, a realizat performanta de a conduce automobilul in cursa timp de 15 zile, dormind foarte putin in acest timp.
Aparatul de biometrie, cel de decontractie musculara, arteriosonda, electroencefalograful ca si alte aparate i-au inregistart pas cu pas reactiile stabilind faptul ca disponibilitatile umane pe linie de repunere a celulei nervoase in conditii de refacere a energiei biologice sunt enorme.
Aceeasi echipa a constatat pe acelasi cascador ca acesta nu a putut in final sa doarma mai mult de 9 ore dupa ce experimental a luat sfarsit.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca, desi fiinta umana nu poate sa doarma foarte mult dupa lungi perioade de nesomn si aparent dupa 9 ore nu mai are nevoie de odihna, cu toate acestea psihicul si corpul uman sunt obosite si doar printr-o relaxare psiho-somatica completa si profunda, corpul se poate regenera cu adevarat.
Din experienta personala, cat si ca terapeut pot afirma cu certitudine ca relaxarile psiho-somatice profunde si complete corect realizate reusesc cu adevarat sa ne regenereze corpul si psihicul, ne pot ajuta sa ne dinamizam sistemul imunitar, reusind astfel sa facem fata cu succes stresului cotidian.
Realizand zilnic relaxarea psiho-somatica profunda si completa putem sa ne vindecam mult mai repede de afectiunile pe care le avem si sa ne mentinem in continuare tonici si sanatosi.

Alte articole