Meditatia: O solutie pentru dezvoltarea benefică a fiinţei umane

Adesea ne intrebam care este sensul existentei noastre, de ce ne nastem, daca e intamplator ca ne-am nascut barbat sau femeie, ce se intampla cu noi dupa moarte, exista viata dupa moarte?

Exista Dumnezeu? Putem noi oare sa-l cunoastem?

Oare ce secret incredibil ascundem in strafundurile existentei noastre? Ce destin neinteles deocamdata ne conditioneaza existenta? Poate fi transformat destinul? Si daca da, cum poate fi transformat?

Caile si tehnicile spirituale vorbesc despre existenta sufletului si a spiritului si despre faptul ca dupa ce plecam de aici mergem intr-o alta dimensiune spirituala unde ne continuam evolutia.

Tot ele ne invata sa descoperim cine suntem noi cu adevarat. Meditatia poate fi utilizata ca o tehnica eficienta  prin care  primim raspuns la toate intrebarile noastre existentiale, spirituale.

Ce este meditatia?

Astazi toata lumea a auzit despre meditatie, care a devenit un fenomen universal.
A medita, inseamna a te deschide spre tine, spre adevarata realitate, spre ceilalti, spre lume, spre cosmos, spre Dumnezeu.Meditatia ne ajuta sa ne cunoastem cu adevarat.

By unsplash

By unsplash

Tehnicile de meditatie, daca sunt intelese si corect folosite ne transforma in bine, ne vindeca bolile, ne maresc energia, ne amplifica inteligenta si ne permit sa dobandim intelepciunea spirituala. Meditatia ne ajuta sa ne gasim linistea si pacea launtrica si ne ajuta sa ne descoperim pe noi insine.
Sathya Sai Baba afirma in stilul sau umoristic: “Sunt 4 lucruri fundamentale pentru care omul trebuie sa aiba interes: cine sunt eu?, de unde vin?, unde ma duc?, cat timp voi sta aici?

Meditatia ne ilumineaza viata noastra interioara asa cum becul electric ilumineaza viata exterioara.

Scripturile sacre ale orientului ofera raspunsuri adevarate la toate aceste patru probleme.

Orice investigatie spirituala demareaza cu intrebarile de mai sus si doreste sa gaseasca raspunsurile potrivite.

Sa presupunem de pilda ca intr-o cutie postala este introdusa o scrisoare fara adresa destinatarului si fara cea a expeditorului. Bineinteles ea nu va ajunge nicaieri si e o pierdere de timp ca ati scris-o.

Tot astfel este o pierdere ca veniti pe lumea aceasta daca nu stiti de unde ati venit si unde va duceti.”
Din nefericire insa majoritatea oamenilor astazi isi duc viata cam in acest fel.

Ei urmeaza ca niste orbi preceptele dictate de o societate confuza si superficiala negandindu-se profund asupra intelesului si scopului vietii lor.

MeditatiaPoate oare un pasager sa ajunga la destinatia sa daca soferul nu cunoaste aceasta adresa?

Cum ar putea oare societatea si individul sa gaseasca adevarata plenitudine si multumire daca in general nu se cunoaste unde anume rezida aceasta plenitudine?
Cum poate decide cineva cum sa traiasca, cum sa actioneze, ce sa faca cu timpul sau, daca sa fie moral sau nu, ce sa manance, in ce directie sa-si focalizeze eforturile, energia, gandurile sale etc, daca el nu cunoaste care este telul vietii lui?
In zilele noastre, responsabila pentru aceasta mare confuzie, pentru lipsa valorilor morale, pentru marile conflicte ce au loc mereu si pentru violenta si suferinta ce caracterizeaza omenirea acum, este tocmai aceasta ignorare a naturii, a legaturii finite umane cu mediul inconjurator, cu cosmosul si ignorarea scopului ei in lume.

Datorita acestei ignorante prezenta in majoritatea oamenilor de azi viata este ceva cu mult inferior decat ceea ce ar putea fi daca fiintele umane ar acorda o atentie mai mare acestor intrebari fundamentale.
La ora actuala, oamenii sunt din ce in ce mai bolnavi fizic si psihic datorita modului in care traiesc.

Pentru a iesi din aceasta situatie omenii are trebui sa invete sa se alimenteze corect, sa respire corect, sa doarma corect, sa gandeasca corect, sa invete sa-si controleze mintea si sa o foloseasca intr-un mod pozitiv si constructiv.

Rezolvarea acestor probleme cat si vindecarea bolilor cu care se confrunta omenirea pot fi obtinute prin practicarea unor tehnici posturale psiho-somatice, exercitii de respiratie, relaxoterapie si meditatii.

Trebuie cunoscut faptul ca aceste tehnici psiho-somatice e necesar sa fie practicate numai sub indrumarea si supravegherea atenta a unui instructor competent care stapaneste foarte bine aceste tehnici.

Alte articole