“Cine sunt eu?” in viziunea filozofiilor orientale

Cu totii avem certitudinea faptului ca existam.

Aceasta perceptie launtrica este insa pervertita de minte facandu-ne sa ne identificam cu un anumit statut social, cu un corp, etc.

Cand mintea tace toate aceste conditionari si limitari dispar si ne identificam pur si simplu cu starea de a fi ne mai fiind conditionati de nimeni si de nimic.

”Marea majoritate a oamenilor dorm. Toti sufera, iar comoara se afla in interiorul lor. Toti sufera, deoarece incearca sa-si gaseasca pacea si fericirea in obiectele exterioare. Examineaza si experimenteaza fiecare obiect in parte, dar aceasta ii conduce doar la suferinta si frustrare. Nu exista nici un obiect, persoana, gand sau concept care sa te indrepte spre fericirea si pacea despre care vorbesc. Asa ca le ofer urmatoarea informatie: Nu cautati nicaieri-nici aici nici acolo . Ramaneti tacuti, opriti-va mintea si veti vedea ca Aceea este pacea si fericirea totala. Aceea este adevarul fundamental. Fiecare fiinta din lume este fericirea insasi. Bineinteles eu doar le arat propriul lor sine care este fantana gratiei, pacii si frumusetii. Tot de acolo izvoraste si iubirea si compasiunea. Le arat si le spun: Opriti-va mintea si priviti pentru o clipa in interiorul vostru. Nu trebuie sa cautati nimic. Doar priviti inauntru si veti vedea ca sunteti pacea insasi. Tot ce trebuie sa faceti este sa va opriti orice proiectie mentala. Copiii mei, nu mai dormiti, suferinta nu exista. Este doar o proiectie a mintii , nu este reala, opriti-va mintea, treziti-va din vis si suferinta se va dizolva. (NISARGADATTA MAHARAJ)“

 

In  aceasta stare de liniste mentala realizezi cu adevarat si traiesti direct faptul ca mintea tranforma nectarul in venin si veninul in nectar iar la acest aspect se mai adauga si faptul ca oprirea mintii te ajuta sa intri in starea Supramentala.

Oprindu-ti mintea egoul incepe sa se diminueze si chiar dispare.

In acea stare de absenta a mintii nu mai esti o persoana anume care are un ego , esti una cu spiritul infinit, cu Dumnezeu , cu Sinele Suprem , Atman. In aceasta stare nu mai exista separare intre tine si Dumnezeu si astfel umilinta si absenta egoului vin de la sine.

buddha-844144-mCand agitatia mintii dispare si mintea s-a oprit esti una cu oceanul infinit de liniste, iubire si pace eterna.

Cand opresti mintea cine sa mai faca zgomot? Atunci cand nu mai este zgomot este doar liniste.

Prin oprirea mintii dispare frica si rezonantele cu energiile rele , malefice.Astfel  inspiratiile elevate , geniale divine pot sa apara mult mai usor.

Oprindu-ti mintea constientiezi ca nu esti persoana care actioneaza ci martorul pur, calm , detasat si ca constienta neinfricata esti chiar tu.

In aceasta stare constatam ca existam de-a pururi intr-un fel de prezent permanent , simteam ca sunt una cu Esenta Divina, si simteam ca sunt existenta vesnica.

 

”Cand mintea este tacuta si este mentinuta departe de preocuparile ei, devine linistita. Daca nu tulburi aceasta liniste si ramai in ea, descoperi ca este patrunsa de o lumina si de o iubire pe care le recunosti imediat ca fiind propria ta

natura.”

”Nu sunt gandurile mele, memoria, emotiile, asociatiile, perceptiile, senzatiile corporale. Sunt “Eu Sunt” –ul non verbal care nu depinde de toate aceste. Sunt constiinta pura, impersonala-aceeasi constiinta care exista in toti fara nici o diferenta. “

(NISARGADATTA MAHARAJ)

 

Atunci cand corpul este in activitate si mintea functioneaza noi ne pacalim ca existam datorita faptului ca corpul si mintea exista . Cand acestea nu mai functioneaza constatam ca de fapt existam fara ele si atunci se produce declicul, ca aceasta stare de existenta, aceasta stare de “a fi” reprezinta adevarata noastra natura si realizam faptul ca corpul si mintea pot exista si au ca sursa tocmai aceasta Pura Existenta si Pura Constiinta care suntem noi de fapt.

Alte articole